تاریخ انتشار : 3 تیر 1395 11:7

معاون حقوقی قوه قضاییه مطرح کرد

افزایش ورودی پرونده، چالش امروز قوه قضاییه

معاون حقوقی قوه قضاییه تأکید کرد: امروز دستگاه قضا با چالشی به نام افزایش ورودی پرونده مواجه است.
    به گزارش ایسنا، ذبیح الله خداییان در همایش تجلیل از قضات نمونه غرب تهران اظهار کرد: در سال ۹۴ چیزی حدود ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار پرونده به دادسراها، شوراهای حل اختلاف و دادگستری ها ارجاع شده که با آمار ورودی به دیوان عدالت اداری نزدیک به ۱۵ میلیون پرونده وارد قوه قضاییه شده و امروز دستگاه قضا با چالشی به نام افزایش ورودی پرونده ها مواجه است.

وی افزود: چیزی حدود ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار پرونده ورودی به دادسراها و شوراهای حل اختلاف داشته ایم که پرونده های جدیدی هستند و تکراری نیستند. البته به خاطر این که رسیدگی به پرونده پس از ارجاع به دادگاه و بعد از آن با ارجاع به دادگاه تجدیدنظر از ابتدا بررسی می شود، درواقع روند بررسی تکراری نخواهد بود. ما هر سال با افزایش ورودی پرونده ها مواجهیم و در سال ۹۴ حدود یک میلیون پرونده ورودی بیشتر نسبت به سال ۹۳ داشته ایم.

خداییان همچنین یادآور شد: درست است که در قانون اساسی پیشگیری از وقوع جرم در اختیار دستگاه قضایی است اما سرچشمه بعضی از جرایم در اختیار قوه قضاییه نیست؛ مثلا بیکاری یکی از عوامل افزایش جرم و جنایت است که حل معضل بیکاری در اختیار قوه قضاییه نیست.

وی ادامه داد: آیا مبارزه با رکود و رفع بیکاری در اختیار قوه قضاییه است یا اصلا مسئولین اجازه می دهند که دستگاه قضا وارد این بحث شود؟ اگر در بحث زمین و مسکن مشکل داریم و یا تجاوز به اراضی ملی و منابع طبیعی و رانت خواری صورت می گیرد، بخشی از این مساله به قوه قضاییه مربوط می شود اما باید دستگاه های متولی به خوبی به وظایف خود عمل کنند تا از این اقدامات پیشگیری شود.

معاون حقوقی قوه قضاییه با اشاره به این که خشکاندن ریشه جرم و جنایت در دست این قوه نیست، افزود: به طور مثال قانون پیشگیری از وقوع جرم که البته جامع و کامل هم نبود، پس از بررسی در مجلس و شورای نگهبان به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت و در آنجا تصویب شد که این قانون زمینه ای را فراهم می کرد تا مسئولین نظام از هر سه قوه کنار هم بنشینند و چاره ای بیندیشند اما همین که قانون ابلاغ شد، جلوی آن را گرفتند و گفتند قوه قضاییه نمی تواند وارد حوزه قوه مجریه شود. وقتی ما نمی توانیم دخالتی داشته باشیم، چطور می توانیم مانع از پیشگیری وقوع جرم شویم؟

وی در ادامه یادآور شد: حداقل کار ما این است که بتوانیم عده و عُده خودمان را به گونه ای ترتیب دهیم که به این مقدار پرونده به موقع رسیدگی کنیم اما به طور مثال در قانون آیین دادرسی کشور پیش بینی شده که دادگاه اطفال و نوجوانان و متهمان بدون تمکن مالی با وکیل برگزار شود و به وکیل حق الوکاله ای داده شود و قوه قضاییه آن را بپردازد. ما برای این کار سالانه حدود ۷۰۰ میلیارد نیاز داریم که یک ریال بابت آن نداده اند. حتی رهبر معظم انقلاب نیز کتبا نوشتند که مجلس در این زمینه همراهی کند اما ما توانستیم تنها مبلغ جزیی از آن را در مجلس تصویب کنیم.

خداییان همچنین بیان کرد: طبیعی است وقتی ما نمی توانیم مانع سرچشمه جرم باشیم و امکانات لازم را هم برای رسیدگی به موقع نداریم جامعه و مردم ناراضی می شوند. ما برای این کار نیاز به حمایت دولت و مجلس داریم تا بتوانیم که به موقع به پرونده ها رسیدگی کنیم.

وی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به هفته قوه قضاییه و شهادت آیت الله بهشتی خاطرنشان کرد: شهید بهشتی از شخصیت های کم نظیر تاریخ انقلاب بود و ویژگی های شخصیتی اش، او را از سایر شخصیت ها ممتاز می کرد. شاید دشمنان بهتر از ما او را شناخته بودند که به تخریب شخصیت و هجمه گسترده نسبت به او روی آوردند. در اوایل انقلاب که دادگستری از هم پاشیده شده بود، شهید بهشتی به خوبی توانست دستگاه قضایی را سامان بدهد و مهم تر از آن پایه گذار این نظام قضایی در قانون اساسی بود.

به گزارش ایسنا، همایش تجلیل از قضات نمونه غرب تهران به مناسبت هفته قوه قضاییه و بزرگداشت شهدای هفتم تیر به همت ستاد ائمه جمعه شهر کن عصر امروز (چهارشنبه) در مجتمع آدینه تهران برگزار شد.